ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Escrit per Joana Alsina, voluntària de la casa d’acolliment de Bhimphedi.

Molt sovint, els més petits ja han acabat els deures quan ens posem a estudiar al matí. Per aquesta raó els agafem en petits grups i fem activitats lúdiques que els permeti aprendre tot jugant. En arribar el centre vaig constatar que llegir en anglès els costava força. Com que aquí hi ha molts contes vam començar llegint cada dia però ens vam adonar que molts dels nens no entenien el que llegien. Vam decidir doncs que havíem de pensar en una altra activitat per poder treballar la lectura, l’escriptura i adquirir nou vocabulari tot jugant.

La Laura, una voluntària dels Atrapasomnis em va suggerir fer un alfabet mòbil perquè els nens més petits poguessin formar paraules jugant amb les lletres. Amb cartolines de diferents colors vam fer les vocals i les consonants per poder diferenciar-les millor. Amb les lletres de l’alfabet cada nen forma una paraula coneguda. D’aquesta manera intentem aïllar els sons de la paraula un per un. A mesura que va dient els sons, va col·locant la lletra corresponent a cada fonema. A partir d’aquí s’uneixen totes les lletres, formant així la paraula inicial. Aquest procés es repeteix fins a formar 8 o 9 paraules, depenent de cadascun d’ells. Un dia treballem paraules sobre animals, un altre dia sobre les fruites i verdures, o sobre els objectes que veiem a l’habitació o a través de la finestra. De mica en mica es van augmentant el nombre i llargada de les paraules, fins i tot formar frases simples.

p1090293

p1090291

p1090301

També utilitzem l’alfabet mòbil per aprendre noves paraules en anglès. Vam començar aquesta activitat a l’habitació de les nenes. Havien de fer unes targetes amb el nom de tot el que veien i enganxar-les sobre l’objecte. Primer ho escrivien amb les lletres de colors i quan ho havien aconseguit feien una targeta amb el nom de l’objecte. D’aquesta manera, cada vegada que entren a l’habitació llegeixen les targetes enganxades sobre els objectes i van familiaritzant-se amb el vocabulari. Un cop acabada aquesta habitació vam continuar amb la sala dels ordinadors i la sala d’estudi. Balmandir és molt gran així que tenim moltes paraules més per escriure.

p1090300

p1090296

p1090294

p1090444

Tot i que vam fer aquest alfabet per ajudar als més petits a llegir i escriure, els més grans també el fan servir. L’utilitzen per a jugar a fer mots encreuats. Cada nen crea una nova paraula afegint lletres i utilitzant les lletres que ja estan en joc.