Inauguració de Khelkud Griha, Casa de l’Esport

 

PASSAT

En el tercer dissabte del mes d’Abril de fa tres anys, es va celebrar una gran festa a Bhimphedi: la inauguració del camp poliesportiu. Molta gent va assistir a aquest esdeveniment organitzat pel Projecte 3E: vilatans, autoritats del poble, personalitats polítiques, representants de Bhimphedi Project, membres del Rotary Club Kantipur i voluntaris d’Amics del Nepal. Els nens i nenes de Balmandir van organitzar un partit de bàsquet va fer content a tothom. Va ser un dia molt important. Però, per desgràcia, també va resultar ser una data que mai ningú més podria oblidar: al final de la celebració, un terratrèmol de 7,8 va fer tremolar Nepal.

Per sort no hi va haver víctimes a la zona de Bhimphedi, però moltes persones van perdre familiars i amics que vivien en altres districtes i moltes altres van quedar-se sense casa. Els efectes psicològics del terratrèmol van ser devastadors: la tristor i la por es van apoderar de Nepal. La gent ja no se sentia segura, temien entrar dins les cases per por que hi hagués una rèplica. Durant molts mesos la gent va estar vivint en refugis temporals …

Amics del Nepal va rebre moltes sol·licituds d’ajuda dels habitants de Bhimphedi, així com també moltes ofertes d’ajuda de diferents entitats de Barcelona. Finalment, tres organitzacions van decidir embarcar-se en una aventura conjunta: Amics del Nepal, Base-A i CCD-UPC. El seu programa es va anomenar Awasuka, de les paraules nepaleses: Aawas Sudhar Karyakram (Programa de millora de l’hàbitat). Posteriorment Agragaami Krishak Krishi Sahakari i Rotary Club Kantipur també es van unir al programa com a socis locals. Durant el primer viatge d’Awasuka a Nepal, l’equip es va reunir amb membres del 3E Project per compartir les seves preocupacions sobre la comunitat Bhimphedi. El resultat d’aquesta reunió va ser: construir un edifici sismo-resistent per ensenyar tècniques de construcció tradicionals millorades i també per a que pogués allotjar vestuaris i dutxes per al camp d’esports.

PRESENT
En el tercer dissabte del mes d’Abril d’aquest any hi ha hagut una gran celebració a Bhimphedi: s’ha inaugurat el Khelkud Griha (Casa de l’Esport), també anomenada Prototip Dhunga-Mato (Pedra i Fang). Molta gent ha assistit a aquest esdeveniment, novament organitzat pel 3E Project: vilatans, membres de Gaupalika (autoritat municipal recentment creada), el President del Parlament de la Província 3, el representant de Bhimphedi Project, members de Rotary Club Kantipur i de Inner Wheel, els líders de Bhimphedi Guys, voluntaris d’Amics del Nepal i cooperants d’Awasuka. Els nens de Balmandir han organitzat un breu partit de futbol i en acabar han pogut utilitzar les instal·lacions esportives per primera vegada: han gaudit d’una dutxa fresca i s’han van canviar de roba als nous vestidors. Després d’això també han gaudit dels regals distribuïts per les membres d’Inner Wheel. Durant la cerimònia hi ha hagut molts discursos, però el de Mahen Shrestha, president de 3E Project, ha estat el més especial. Ha parlat sobre la història de Bhimphedi i sobre com aquest poble ha de preservar el seu patrimoni i el seu entorn natural. (Li hem demanat a Mahen el seu discurs per tal de poder-lo publicar en aquest blog properament).

La cerimònia ha estat molt emocionant per a tothom, especialment per a aquells que van assistir a la inauguració del 2015, ja que no podien evitar tornar a recorder els moments tristos viscuts durant el terratrèmol… Tanmateix, aquestes primeres emocions s’han transformat ràpidament en un sentiment positiu pel fet d’haver superat aquella situació i d’haver estat capaços de crear un nou i bonic edifici del no res; un edifici per al gaudiment de la comunitat, especialment per a tots els nens i joves de Bhimphedi.
Des d’Amics del Nepal estem molt contents d’haver pogut dirigir la construcció d’aquest nou edifici per Bhimphedi a través del Programa Awasuka. Esperem que fomenti la bona pràctica de les activitats esportives en condicions higièniques adequades, a més d’ajudar a crear consciència sobre la importancia de tenir un entorn net. Esperem també que aquest edifice faci a la gent feliç, ja que la bellesa és quelcom que produeix alegria en les nostres vides.

FUTUR

La inauguració ha estat particularment especial per als membres de l’equip Awasuka, ja que ha significat el “final oficial” d’una part important del Programa. Ja s’han acabat els tres prototips de Bhimphedi i la construcció de les cases Supin acabarà molt aviat. Només quedaran pendents els reforços de cases, que probablement s’acabaran després del monsó.

El programa Awasuka ha estat un viatge llarg i emocionant. Ha estat una aventura desafiant de relacions entre les entitats col·laboradores, els socis locals, els finançadors, els joves col·laboradors a terreny i els beneficiaris locals… Hi ha hagut moments molt bons, però també hi ha hagut tensions de tant en tant; de vegades a causa de diferències de criteris, altres vegades a causa de problemes culturals i linguistic… però tots plegats hem superat les dificultats compartint un objectiu comú: proporcionar millors condicions d’hàbitat per a les persones de Bhimphedi, especialment les més necessitades.

També som molt conscients de les grans expectatives que aquest programa ha generat en els habitants del poble, i no estem segurs d’haver-les satisfet totes… Tot i que hem donat el millor de nosaltres mateixos, hem d’entendre que les nostres organitzacions són petites, modesties i limitades. D’altra banda, durant les obres han anat sorgint moltes dificultats inesperades, que hem hagut d’anar superant a base de mantenir el nostre equip en un estat constant de canvi i adaptació…… però tots ens hem aferrat al nostre somni i estem contents d’haver aconseguit la majoria dels objectius que vam establir en la primera visita al Nepal. I ara, estem especialment contents de veure el “Dhunga Mato” totalment acabat, oficialment inaugurat i finalment utilitzat per la gent. Nens i adults caminant per tot arreu, gaudint-lo i dient com era de “ramro” (bonic).
Per totes les persones que estem involucrades en processos de construcció, un cop aquest s’acaba, sempre s’experimenta un moment molt especial de felicitat I emoció. I així ens vam sentir tot el passat dissabte.

Ara, les claus del Khelkud Griha s’han lliurat al poble de Bhimphedi. La nostra feina ha acabat. L’escola Bhim Aadhar, el govern municipal i Balmandir han acordat organitzar activitats esportives en aquest espai. El temps dirà si aquest edifici s’acabarà utilitzant com a instal.lació esportiva, com a magatzem, com a petit complex esportiu, com a lloc de celebracions, o fins i tot com a oficina de turisme…. qui sap? Mai es pot pronosticar quin sera l’ús d’un edifici en el futur… Però de dues coses si que estem segurs: primerament, sempre serà útil com a casa-model sismo-resistent, i en segon lloc, el més important de tot: aquest edifici sempre tindra un lloc molt especial en els nostres cors.

Assistents a la Cerimònia Inaugural
Convidat Principal: Sanu Kumar Shrestha (President del Parlament de la Província núm. 3)
Convidat Especial: Juanjo Rodríguez (Bhimphedi Project)
President del Programa d’Inauguració: Mahen Shrestha (president del 3E Projecte)
Convidats del Govern Municipal de Bhimphedi: Hidam Lama (president), Jahar Singh Lama (president de la zona núm. 5) i Sitaram Thapa (president de la zona núm. 6)
Projecte 3E: Mahen Shrestha (president), Bhupendra Man Pradhan i Surendra Thike (gerent)
Escola Bhim Aadhar: Maya Siwakoti (directora), Kamala Shrestha (sub-directora), Binita Poudel Ohlinka Gurung, Sangita Bhujel, Kiran Gupta i Barsa Shrestha (professores)
Club Rotary Kantipur: Arun Pokharel (president), Chintamani Bhattarai, Prabhat Yonzon (director de projectes de servei), Bhupendra Man Pradhan i Hari Bhattarai (assessor jurídic)
Inner Wheel Kantipur: Arpana Pokharel i Neelam Yonzon
Tresorer de la Comunitat Central de l’Associació de Pares: Laxman Karki
President del Senat de Lions Club: Surja Babu Shrestha
Cooperativa Agragaami Krishak Krishi Sahakaari: Niranjan Pudassainee i Devraj Devkota
Bhimphedi Guys: Nirmal Lama i Mithun Lama
Casa d’Acollida Balmandir: Ashish Balak, Ramraj Shahi, Santa Jirel, Samir Singh, Raju Thapa, Sarita Tamang, Purnima Singh, Binita Karki, Kushal Nepali, Manoj Balak, Bishwo Rai, Santamaya Didi (cuidadora), Julia Yuste, Ester Daura (voluntàries llarga estada) i Guillem Pujol (coordinador de Balmandir)
Programa Awasuka: Arnau Montoya, Irina Berdonces, Irene Gudel (arquitectes junior) i Mònica Sans (directora del programa)
I molts més vilatans, treballadors i conductors dels quals no coneixem els noms …