Novetats a l’hort de Balmandir

Escrit per Ester Daura, voluntaria a la casa d’acollida de Bhimphedi

L’hort de Balmandir segueix el seu cicle i nosaltres seguim amb les seves tasques. Aquests últims dies hem estat collint faves i moltes patates. S’ han sembrat pastanagues i ja està en marxa el planter dels cultius de l’època més càlida: tomàquets, pebrots, albergínies.

A més hem volgut introduir a Balmandir en dos projectes nous:

El primer ha estat el Vermicompost. Sempre és important cuidar la terra i assegurar que no hi faltin nutrients perquè tots els nostres cultius puguin créixer en bones condicions. Per això no pot faltar un bon compost a l’hort. El projecte consisteix en utilitzar els residus de la cuina i de l’hort i transformar-los mitjançant cucs en un compost de molt bona qualitat.

All-focus

Per fer això hem estat construint amb les pedres de Balmandir una estructura dividida en tres espais per unes reixes on anirem dipositant les restes, i esperant a que els cucs facin la seva feina (digerir la matèria orgànica) i el compost vagi madurant. Ha estat una bona feina on tots els nens han col·laborat, ja sigui recollint pedres de l’hort o a l’hora de muntar-les. L’estructura ja està a punt i la Júlia i l’Ester van anar a buscar els cucs a Kathmandú. Aviat ho posarem en marxa!

Babus experimentant amb els cucs
Ekendra amb un cuc del vermicompost

La segona novetat de l’hort són els bolets, concretament bolets ostra. Són un aliment amb moltes propietats beneficioses i rics a nivell nutricional. Així que vam decidir que podria ser interessant fer una producció de bolets. A més són fàcils de produir i és interessant veure com es desenvolupa tot el procés.

El primer pas va ser anar a buscar palla d’arrós a Suping, un poblet a prop de Bhimphedi, la vam tallar en trossos petits, la vam deixar en remull durant tota una nit i al dia següent la vam bullir per esterilitzar-la.

Recollint mongetes

Després, en bosses de plàstic vam anar posant en diferents estrats la palla i l’inòcul. L’inòcul el vam anar a buscar a Kathmandú. Finalment ho vam penjar a les golfes de la Casa Rana, allà tenen la temperatura òptima i la foscor necessària per créixer. Vam estar contents de veure com en pocs dies l’inòcul anava colonitzant ràpidament tota la palla. Esperem tenir els bolets ven aviat.

Aquestes són algunes de les coses que estem movent a l’hort mica en mica, fent així més partíceps als nens i nenes de la casa.  Treballant a l’hort com l’eina educativa que pot arribar a ser.