Iogurts per a berenar

Escrit per la Joana Alsina voluntària de la casa d’acolliment

A Balmandir, a les sis del matí es prepara el te pels més grans i s’escalfa la llet de búfala pels més petits. Cada dia es compren 5 litres de llet fresca, que durant la resta de l’any s’acaba en un obrir i tancar d’ulls. A l’hora de l’estudi ja no en queda ni una gota! Però com alguns ja sabeu, estem en unes dates molt especials i alguns dels més grans han marxat per celebrar el Dashain. Així doncs, cada dia ens sobren uns quants litres de deliciosa llet de búfala. Fer mozzarella ens va semblar massa arriscat, així que vam decidir intentar fer iogurts.

primerpas

Transformar la llet en iogurt no és gaire complicat; només es necessita una ració de iogurt de mostra – que permetrà transformar la llet-, un termòmetre – per poder mesurar la temperatura de la llet i de l’aigua – i una iogurtera. Aquí a Bhimphedi no tenim ni iogurtera ni termòmetre, però tot i així vam decidir intentar-ho.

pas2

Cada dia agafem dos litres de llet i la pasteuritzem. Un cop ja ha bullit, la deixem refredar al mateix temps que posem una altra olla amb aigua al foc que farà la funció de iogurtera. Un cop la llet s’ha refredat una mica i creiem que està a 46 graus, hi afegim un iogurt i ho remenem intentant que no quedin grumolls. Amb un colleró omplim els gots metàl·lics i els posem dins de l’olla al bany maria.

3
Els iogurts al bany maria.

Quan tots ja són dins ho tapem amb un plat i perquè l’escalfor no se’ns escapi hi posem cinta aïllant. Un cop tot està llest ho emboliquem amb una manta perquè l’escalfor es guardi durant tota la nit, com si fos una iogurtera.

4
Desitjant que surtin bons iogurts.

L’endemà al matí, abans de fer el te obrim l’olla i… a veure què ens trobem! Com que no tenim termòmetre un dia tenim iogurts líquids, un altre iogurts agrumollats i de tant en tant iogurts com cal. No ens agrada la rutina així que ja ens va bé. Els guardem a la nevera fins que en tenim suficients per a tots els nens i cada tres dies a Balmandir hi ha iogurts per berenar!

portada