Celebrem el Shivaratri

Escrit per Isabel Valero, voluntària a la casa d’acollida de Bhimphedi

Shivaratri o Maha Shivaratri significa la gran nit de Shiva o la nit de Shiva: és un festival per celebrar la deïtat hindú Shiva. Shivaratri se celebra la sisena nit del mes Falgun (març) de cada any.

Maha Shivaratri marca la nit quan el Senyor Shiva realitza el ‘tandava‘, un ball tradicional. També es creu que en aquest dia el Senyor Shiva es va casar amb Parvati Ma. En aquest dia els devots de Shiva fan dejú tot el dia i ofereixen fruites, flors i fulles sobre Shiva Linga.

IMG_1875
Principal Shiva Linga al temple d’Ek Khandi, a Bhimphedi
IMG_1876
En Dani i en Jai al costat dels 108 Shiva Linga del temple

A la nit, com si fos la nit de Sant Joan, encenen grans fogueres. Així que durant dos dies els nens i voluntaris hem anat a buscar llenya per a fer la foguera al centre d’acolliment.

IMG_1560
Alguns dels nois refrescant-se al riu abans de carregar els troncs. Quina calor!
IMG_1594
En Susan tallant un tronc per a poder transportar-lo millor.
IMG_1597
En Kamal i en Papu carregant un tronc de ves a saber quants kg!

Per a fer la festa més memorable, les nenes de la casa van decidir que totes les noies, didis i jo portessin el “sari” (el vestit de festa tradicional). I així va ser, mentre els nois preparaven els troncs i encenien la foguera nosaltres ens vam posar els “saris”, tasca gens fàcil. Totes en portàvem un d’un color diferent. Quin goig!

IMG_9140
Les didis, la Binita i la Isabel lluint el Sari.
IMG_1731
Totes les noies amb el Sumit, que també es va vestir per a l’ocasió!
IMG_1708
En Dani amb totes les noies i les didis

Un cop van estar tots els preparatius llestos, tothom es va reunir al voltant de la gran foguera a ballar i cantar mentre les didis o algun dels nois feia sonar el “madal”, l’instrument de percussió típic del Nepal.

IMG_1752
Cantant i ballant al costat de la foguera
IMG_1645
Algun dels nois al costat de la foguera
IMG_1634
A punt de posar un tronc més a la foguera!

Però sembla que a Bhimphedi no en tenien prou amb aquestes fogueres, també van voler fer coincidir amb la crema “controlada” del sotabosc. Sovint es poden veure línies de foc a les muntanyes (que no arriben a cremar els arbres), però aquest cop se’ls va escapar de les mans…

blog 2
Una de les muntanyes de la vall en flames.
blog 3
Darrera de la foguera de shivaratri de la casa d’acolliment, es veu una línea de foc a la muntanya.
IMG_9214
La Bipana ballant al costat de la foguera mentre al fons, el bosc es cremava

No hi ha festival al Nepal sense un menjar especial per a l’ocasió. Pel Shivaratri les didis van preparar “halwa”, un tipus de puré de sèmola, sucre granulat, llet, ghee (un tipus de mantega), anacards, panses i cardamom.  Tothom anava passant per la cuina per anar tastant bossinets, fins que les didis van decidir que era el moment de repartir-ho, i tothom ens vam fer un tip de menjar!

IMG_9209
La didi repartint l’Halwa a l’Ashish

Ara hi ha dos dies més festius: el dia de la dona i el Gyalpo Lhosar o cap d’any Sherpa (homes de l’est), una casta que es troba principalment a la zona oriental de l’Himàlaia Nepalès. Els nens aprofitaran aquests dies per estudiar una miqueta i sobretot agafar forces per als exàmens finals.