Tihar en família

Escrit per Guillem Pujol, voluntari de la casa d’acollida de Bhimpedi

El segon festival més important del Nepal ja és aquí! Aquest mes d’octubre estem de festes constants i això ens agrada. I doncs com ha anat aquesta festivitat? Doncs perfecte! Han passat moltes coses diferents i altres de semblants al Dashain.

 

El Surendra al gronxador

Primer de tot dir que les festes del Tihar consisteixen en cinc dies de cel·labrecions seguits, aquest també se’l anomena Diwali o Deepawali.

Encara que existeixen diverses històries de la celebració del Tihar, la més famosa és la història del déu Yama (Déu de la mort) i la seva germana Yamuna. S’explica que aquests germans havien estat separats durant molt de temps i, en un intent de contactar, Yamuna va enviar un corb, una vaca i un gos al seu germà. En no rebre resposta Yamuna va visitar ella mateixa a Yama portant amb ella exquisits menjars per honrar al seu germà. Un cop junts, ella el va beneir posant-li la tika i un collaret de flors, i Yama la va obsequiar amb presents i diners.

 

La Didi Maya ens posa la tika

El Tihar és molt important en nepal perquè durant cinc dies es mostra respecte no només a humans i a déus, sinó també a animals com vaques, corbs i gossos. La gent fa dibuixos a les cases o als patis davanters amb arròs de colors, farina, sorra acolorida i pètals de flors, anomenats Rangoli, per donar la benvinguda als déus. Decoren les cases amb llums de colors i per les nits grups de gent surt a cantar i ballar. Cada dia es celebra alguna cosa diferent: el primer dia s’honra als corbs, el segon als gossos, el tercer a les vaques i a Laxmi (la deessa dels diners), el quart als bous i l’últim dia s’honra i venera a els germans.

A Balmandir el dia del germà és el dia més esperat del Tihar. Els nois van seure a terra formant un quadrat que envoltava a les noies. Aquestes van dibuixar petits cercles a terra on després van posar pètals de calèndula i van donar de beure aigua als seus germans.

Els nois de Balmandir fent rams de flors

Després va arribar el moment en què les germanes van posar la tika al front dels seus germans, un per un. La tika del Tihar, a diferència de la del Dashain, es compon de diversos colors col·locats en vertical. Un cop posada la tika, se li va posar un collaret de flors a cada noi i se’ls va donar una caixa amb dolços i fruits secs. En acabar el ritual cada germà va lliurar diners a les seves germanes i tots van gaudir del menjar en família.

 

 

Ram Raj, Saran, Kul i Bishno amb les seves tikes.