La festa del primer arròs

Escrit per la Marina Viñas i la Joana Alsina, voluntàries de la casa d’acolliment

Ahir era 11 de Setembre, La Diada. A Bhimphedi també era un dia important per que una de les famílies del poble celebrava “Bhat khuwai” (el primer arròs) d’en Chesang, seu nadó de sis mesos, un dels 16 rituals bàsics que formen part de la vida d’un hindú.

Per aprofitar l’esdeveniment, la família va celebrar també “Ghunyo Choli” de la seva filla Chheku Dolma (una celebració en el que els pares donen roba a la seva filla, celebració obligatòria per a tota nena a qualsevol edat, però sempre abans de que tingui l’edat de casar-se).

Tres nens de la casa d’acolliment van estar de sort, perquè estudien a cinquè de primària, a la mateixa classe que la Chheku, així que van ser convidats a la festa també.

La festa va començar de bon matí i la gent va anar passant per la casa, duent el seu regal per als homenatjats. A la tarda vam poder gaudir d’aquesta celebració tots plegats: en Dani, la Manisha, Ramesh Thami, Bishnu, Sushil i els voluntaris de Balmandir. Allà hi havia més de mig poble. Possiblement unes 200 persones!

baixap1050932
La Manisha i en Dani amb els tres nens de la casa d’acolliment convidats a la festa.
baixap1050919
Algunes de les amigues de la Chheku.

El pati de la casa estava molt ben decorat amb una carpa construïda amb teles de colors diferents on es servia el Dalbhat i les postres. A fora, hi havia moltíssimes cadires i bancs perquè tota la gent pogués prendre l’snack amb tota comoditat. Tot sovint apareixia algú per servir-te més beguda o omplir-te el plat. Un cop ben tips, es van retirar les cadires i el jardí es va convertir en una pista de ball. Una gran festassa! Bon menjar, bon beure i bon ball!

portadafestaarros-web

baixap1080792