Que el ritme no pari!

Escrit per Joana, voluntària de la casa d’acolliment de Bhimphedi.

Una de les coses que més em va cridar l’atenció en arribar a Balmandir va ser veure com alguns dels nens anaven amunt i avall del pati tocant un parell de guitarres blaves un pèl esgavellades i desafinades (cosa gens estranya considerant la marxeta que els donen!) Alguns fregant les cordes frenèticament i movent el cap amb posat còmic, d’altres més concentrats i practicant alguns dels acords que l’Àlex, un dels antics voluntaris, els havia ensenyat.

IMG_20160506_100659812
En Kamal practicant amb la guitarra.
IMG_20160518_114441571
En Bishnu i en Samir cantant i tocant la guitarra a la seva manera!

També resulta molt interessant descobrir un nou context musical amb ritmes, melodies, danses i llengües molt diferents als occidentals: aquí es balla “a lo Bollywood” (o millor dit, “a lo Kollywood, la variant nepalesa d’aquesta indústria cinematogràfica), les cantants taral·legen amb una veu en falset molt aguda i les melodies i la instrumentació sonen força exòtiques. No obstant, aquí tampoc s’escapen de la influència occidental i les tonades pròpies de la música nepalesa es mesclen i fusionen amb les del nostre Pop. A més, escoltant les llistes de reproducció dels nens, entre els megahits de Raju Lama, Sugam Pokhral o Anju Panta, t’apareix com un bolet una cançó de One Direction, Justin Bieber o de la senyoreta Shakira (els encanta el Waka waka!).

Amb en Marcel de seguida vam decidir que amb aquesta efervescència musical havíem d’aprofitar l’oportunitat. Així doncs, ell continua el llegat de l’Àlex ensenyant-los a tocar la guitarra i jo, amb alguns instruments de percussió i flautes de bec que vaig recollir abans de viatjar cap al Nepal, he començat a introduir als nens en el misteriós llenguatge de la música. Pentagrames, claus, notes, silencis, tempo, negres, corxeres… tot un bon munt de conceptes desconeguts per als músics novells que poc a poc i amb (molta!) paciència i esforç van assimilant. Ah! I no penseu que és només cosa de nens… Fins i tot en Krishna, el director de Balmandir,  s’ha apuntat a la nostra petita orquestra! Si la cosa funciona i quan els nous músics agafin una mica de desimboltura, intentarem tocar alguna cançoneta en conjunt, a veure com resulta l’experiment… Us anirem informant!

IMG_20160601_174411951
Primera classe de música amb els principiants!
IMG_20160601_174353861
En Bishow, en Samir, en Kiran i en Raju estrenant-se amb la flauta de bec.
IMG_20160608_175124974
En Kamal llegint pentagrames.
IMG_20160608_173826943
En Krishna, el director, també va unir-se a les classes de música!

I mentrestant… continuarem gaudint de la sensació de creuar el pati en direcció a l’hort tot sentint de fons com els guitarristes, des de la glorieta, cada vegada són capaços d’encadenar més acords o d’acompanyar les seves cançons de Kollywood preferides mentre les canten amb veu melodramàtica.