Harry Potter

A la casa d’acolliment tenim alguns llibres de lectura: novel·les, contes i còmics. Però és molt estrany veure un nen llegint cap d’aquests llibres. En canvi, és força comú veure els nens amb els llibres del col·legi, memoritzant-los. És com si es preparessin per a jugar a una partida de Trivial, i tot allò que no els prepari és perdre el temps: és del tot imprescindible aquí saber qui va posar el nom del Oceà Pacífic o quin és el nom del llac que es troba a més altitud o quina és l’alçada, exacta, de l’Everest.

En Nepalès utilitzen el mateix verb per dir “llegir” i “estudiar”: parnu (पढ्न). Ha augmentat molt el nombre de persones alfabetitzades. Però encara no està gaire estesa la cultura de la lectura per plaer.

Fa uns mesos la Nerea Guezuraga va iniciar una activitat amb els nens de secundària per a fomentar la lectura i millorar l’anglès. Cada vespre, després del sopar, de 7 a 7:30, ens hem reunit a una de les habitacions i escoltem un parell de pàgines del primer llibre de Harry Potter, llegit per l’actor Steven Fry. En els moments més interessants, o complicats, paràvem la gravació i ho llegia un nen o un altre.

DSC07367

DSC07366

DSC07364
La Nerea posant les gravacions de Harry Potter llegit per Steven Fry.
DSC07717
Els nens del centre fent un de les proves de comprensió lectora del llibre de Harry Potter i la pedra filosofal.

Durant mesos hem mantingut aquest bon costum. Al començament els nens eren més reticents, però cap al final del llibre, ja no calia anar a buscar-los a les habitacions, sinó que ràpidament, després de sopar anaven cap a l’habitació de lectura. I molts dies demanaven de fer una pàgina extra.

Finalment aquest diumenge hem acabat “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”!

Dimarts és festiu: Sonam Losar (l’any nou de la casta Tamang), així que aprofitem el dilluns a la nit per a projectar la pel·lícula del llibre que hem acabat de llegir. I així celebrem el primer llibre de més de cent pàgines que tots aquests nens i nenes han llegit!

D’aquí dos mesos els nens ja han de fer els exàmens finals. Un cop s’acabin, començarem el segon llibre: “Harry Potter and the Chamber of Secrets”. Fins aleshores, els nens es concentraran per a ser millors jugadors de Trivial!