Les tendes ja són a casa

Si no has llegit com varem comprar les tendes, llegeix el post anterior: L’aventura “tendes de campanya”.

A l’endemà al matí, ens trobem la Laura, el Ram i jo amb l’objectiu de repartir les 123 tendes que varem portar de la Índia. Primer creem una taula per registrar la informació de les famílies a les que li donem les tendes, i així podrem donar aquesta informació al VDC (equivalent a l’ajuntament). També escribim una carta de donació amb el material, al VDC. Ja hi ha molta gent davant de l’escola, esperant la seva tenda i també menjar que ha estat donat per la presó que hi ha al poble.

DSC_0739
Alguns afectats esperen assegut, a l’edifici del davant de l’escola, que es distribueixin les tendes.
DSC_0772
Pati de l’escola amb molts damnificats pel terratremol. Al fons es veu una casa afectada.

DSC_0774

Sembla que repartirem les tendes des de l’escola. Però no està del tot clar. La Laura i jo no acabem d’entendre per què és tant delicat decidir des d’on es repartiran. Demanem als nens del centre que portin les tendes de la casa d’acolliment a l’escola. Quan les tendes arriben a l’escola les posem dintre d’una de les aules i comencem a preparar la distribució i el sistema.

DSC_0723
En Ram, portant de paquet a l’Ashok, un dels nens del centre, i 16 tendes de campanya cap a l’escola on han de ser distribuides.
try
Alguns dels nens que ajuden a portar les tendes cap a l’escola. Tothom vol donar un cop de mà.
DSC_0747
Les tendes ja són a l’escola, tornem a fer inventari, i ja estarem preparats per a la distribució.

Però de cop, tot de gent entra a l’aula i comença una discusió. Sembla que volen que comencem a distribuir només per a la gent d’un dels Wards (barris). A Bhimphedi hi ha 9 Wards, i en cada un hi viu principalment gent de la mateixa casta. Així doncs sembla que cada casta vol que es reparteixi el material per als seus familiars i veins. Cada vegada hi ha més gent a la aula. Alguns dient que es repartirà primer a la gent que tingui la casa totalment destruida, i altres que diuen que s’ha de començar pel seu Ward.

DSC_0742
Encara fent l’inventari quan ja s’està discutint sobre com s’haurien de repartir les tendes.
DSC_0749
En Ram i jo pensant què convé fer en la situació de desacord general que sembla haver a la sala.
DSC_0750
Alguns dels membres de l’ajuntament intentant trobar una solució entre el xivarri.

No sembla que s’hagi d’arribar a cap acord… però després d’una hora de discusions sembla que tothom acorda el següent. Hi haurà un representant de cada Ward que s’endurà un número assignat de tendes, i serà el responsable de repartir-les al seu Ward. Tothom sembla satisfet amb la solució final, i es procedeix al repartiment de les tendes. Finalment a les 2pm hem aconseguit repartir les tendes!

DSC_0752
Un líder de cada Ward, asseguts i acordant una solució pactada entre tots.
DSC_0756
La foto després de l’acord. Cada líder repartirà en el seu barri un nombre de tendes assignat segons les necessitats. I la informació dels beneficiaris serà facilitada a Amics del Nepal i el VDC.
DSC_0764
Es comencen a distribuir les tendes als responsables de tots els Wards (barris).
DSC_0776
A punt de distribuir als darrers Wards.
DSC_0785
Un cop distribuides totes, ens fem una foto amb el president del VDC (equivalent a l’alcalde del poble). Tothom ha quedat satisfet del matí.

Ha estat força surrealista tot el procés, però el fet és que a la nit plou a bots i barrals, i estem satisfets que 123 tendes estan sent útils a 123 famílies per refugiar-se de la pluja. Moltes gràcies als voluntaris i donants d’Amics del Nepal i també a en Ram Lama, Anju Lama, Laura Conde, Dharmaraj Rijal, Ram Bahadur Adhikari i Surendra Kumar Thapa!

Dos dies més tard anem cap a les muntanyes a supervisar com s’estan utilitzant les tendes i veure les necessitats de la gent. No és una tasca fàcil… fa molta calor, i només el primer tram el podem fer en moto, per accedir a la resta de pobles no hi ha carreteres, només caminets que van amunt i aball, i no són aprop uns dels altres… Anem veient cases i més cases, i tothom ens vol ensenyar la seva. Moltes cases tenen un tros de paret derruit, però la majoria només tenen esquerdes i algun forat. Però tant uns com altres no s’atreveixen a dormir dins de les cases per què no saben si és segur o no.

IMG_0185
Una de les moltes cases derruides de Matlo Suping (Suping de Dalt).
IMG_0186
Una de les moltes cases derruides de Matlo Jamire (Jamire de Dalt).
IMG_0192
A segon pla una de les cases derruides. A primer pla, la cabanya que s’han fet amb les plaques de metall i amb la tenda que els vam facilitar per evitar que entri aigua al sostre de la cabanya.
IMG_0199
En Ram i jo caminant per les muntanyes, a ple Sol (és uns 10 graus més vertical que a Catalunya).
IMG_0212
Un cobert comunitari convertit en una cabanya comunitaria on tres families hi fan vida des del terratremol. Ara amb parets fetes amb el material que varem distribuir.
IMG_0203bis
Moltes de les familes amb les cases esquerdades es veuen amb el dilema de que fer amb les seves cases. Les han de derruir i construir de nou? la majoria ho veu com una solució sensata però dificil…
IMG_0209bis
Moltes de les cases no han caigut però estan greument esquerdades, les families no s’atrebeixen a viure-hi, especialment durant les nits que plou.

IMG_0205bisbis

Les tendes les han utilitzat per fer-se cabanes que els serviràn per un temps indefinit. Molt pocs es podran fer una casa abans del Monsò que ja s’acosta (època de pluja compresa entre juny i setembre). Alguns potser començaran a fer-se la casa a l’octubre després del Dashain (festa nacional, equivalent al nostre Nadal), però molts no creuen que se la puguin fer en un futur immediat, perquè no tenen els diners per fer-se-la. El govern ja ha promés que farà prèstecs a tots aquells que han perdut la casa per tal que se’n puguin construir una de nova. Però ningú pensa que sigui fàcil que s’implementi aquesta idea, i en tot cas, ningú pensa que es faci aviat. Així doncs, les cabanes que es facin potser les hauran d’utilitzar per molts mesos.

Dos dies més tard, el VDC reparteix algunes tendes més que han aconseguit al Ward número 9. Però es veuen desbordats i les 30 tendes que porten, juntament amb uns matalassos de plàstic donats també per Amics del Nepal, no són suficients ni de lluny.

Així doncs, nosaltres ens posem les piles de nou. Demà intentarem portar un nou carregament de tendes de la Índia… desitgeu-nos sort! Comença l’aventura “tendes de campanya 2”. Diuen que les segones parts mai van ser bones… però sempre hi ha excepcions…

En tot cas, a la casa d’acolliment seguim amb les piles posades, i amb moltes ganes de fer nous projectes al centre i en col·laboració amb l’escola pública i la comunitat. No s’ha de pensar que tots els problemes que té Nepal els ha portat el terratremol. Ara molta gent vol ajudar a “reconstruir Nepal després del gran terratremol” però el fet és que el país ja tenía molts problemes abans del 25 d’abril. Certament ha estat una gran catàstrofe on han mort més de 8.000 persones, i moltes construccions han estat malmeses o destruides. Però crec que és important que seguim treballant amb projectes d’empoderament de la dona i de les noves generacions i que promovem activitats que puguin permetre als més desfavorits d’obtenir recursos per a tenir una millor qualitat de vida. Tinc molts amics que m’han dit que volen col·laborar amb Nepal, la resposta de tota aquesta gent diu molt, tot i que a Catalunya econòmicament no estem en els moments més brillants, la seva gent vol estar al costat de la gent que ho passa malament en el Món. Per això, a aquests amics els dic que si volen col·laborar, col·laborin en els projectes que estem tirant endavant aquí a Bhimphedi i que anirem explicant a través d’aquest blog!

Per fer-ho, podeu fer una transferència bancaria a Amics del Nepal amb el concepte “Bhimphedi”:
“la Caixa”: ES13 2100 0908 5102 0016 0153
Banc Sabadell ES29 0081 0200 2700 0127 0732

Moltes gràcies!

IMG_0236
Els nens treient les llavors de les luffes (“ghiraula” en nepalès) per plantar-ne al costat del mur. Aquestes plantes emparradisses donen un fruit que un cop assecat s’utilitza d’esponja per rentar plats, roba o dutxar-se.
IMG_0237
Els nois grans del centre (Kiran, Sujan, Kul, Ashok, Anish…) reconstruint un dels murs del centre.